Steak z telecí kýty se zeleným chřestem a holandskou omáčkou

Kounický dvůr

Steak z telecí kýty se zeleným chřestem a holandskou omáčkou

Kounický dvůr

Ingredience

  • pro 4 osoby:
  • 1 kg telecí kýty
  • 20 ml oleje
  • 0,8 kg zeleného
  • chřestu
  • 60 g másla
  • sůl, pepř


Holandská omáčka

  • 400 g másla
  • 5 ks žloutků
  • 1 citron
  • 50 ml vody
  • sůl, pepř


Postup:

Telecí kýtu očistíme, vykrojíme rovnoměrné válečky, osolíme, opepříme a zatáhneme na oleji. Po vychladnutí zabalíme do folie, utáhneme konce a vložíme do sous-vide, kde vaříme 3 h při 58 °C. Před servírováním opékáme jednotlivé porce na másle, přidáme blanšírovaný zelený chřest a přelijeme holandskou omáčkou.

Holandská omáčka

Máslo vložíme do rendlíku a necháme rozpustit. Teplotaby měla být okolo 100 °C. Do nádoby příslušící k tyčovému mixéru dáme citronovou šťávu, vodu, žloutky a trochu soli a pepře. Hlavici mixéru ponoříme až na dno nádoby a žloutky krátce rozmixujeme. Postupně zašleháme rozpuštěné máslo. S hlavicí projedeme několikrát nahoru a dolů, ale zbytečně dlouho omáčku nešleháme.