Zázračné účinky chřestu

Prospívá hlavně ledvinám a močovým cestám

Zázračné účinky chřestu

Chřest lékařský, Asparagus officinalis, prospívá při onemocnění ledvin a močového měchýře, při poruchách funkcí jater a žlučníku.

Příznivě působí na srdce a krevní oběh, ale i na nervovou soustavu, když ulevuje od bolesti zad. Bohatý na vlákniny je vítanou prevencí proti vzniku nádorů trávicího traktu, dík snadné stravitelnosti byl zařazen do šetřivých diet. Je prokázáno, že při časté konzumaci chřest účinkuje též jako afrodisiakum. Látkové složení chřestu je z nutričního hlediska velmi příznivé. Charakterizuje ho velký obsah vody, bílkovin a vlákniny, ale málo sacharidů a lipidů. Má relativně velký obsah esenciálních (pro lidské tělo nepostradatelných) aminokyselin. Významně jsou v něm zastoupeny vitamíny A, B1, B2, C, E, niacin a kyselina listová. Z minerálních látek jsou v chřestu nejvíc zastoupeny draslík, fosfor, síra, vápník, hořčík, železo, mangan, měď a selen. Energetická hodnota této rané zeleniny je pouhých 910 kJ/kg. Chřest je jedna z prvních jarních zelenin, sezóna trvá cca 50 dní. Nejkvalitnější je nejčerstvější chřest. Při skladování v mikrotenovém sáčku v chladničce při teplotě 2–4° C vydrží čerstvý 7 dnů, dá se i mrazit, ale konzistence je pak horší. Vybírejte si vždy jen čerstvé zboží, které má právě sezónu. V supermarketech je sice chřest k dostání celý rok, ale jde o chřest z dovozu (především z jižní Ameriky) a pomineme-li, že procestoval tisíce kilometrů, jeho nutriční hodnota se nedá s čerstvou sezónní surovinou vůbec srovnávat.